Aromatik Bitkiler
Aromatik bitkiler, yıllar boyu alternatif tıpta değerlendirilmiş ve birçok hastalığa iyi geldiği kanıtlanmıştır. Geçmişten bu yana en çok kullanıldığı alan ise aromaterapidir. Tütsü, mum, çay olarak tüketildikleri gibi doğrudan yenebilen bitkiler de vardır.
Günümüzde aromatik bitkiler, hayatın pek çok noktasında sıklıkla kullanılır. Kokularıyla ve aromalarıyla birçok evde yer edinmişlerdir. Aynı zamanda fidanlarını alarak yetiştirmek de mümkündür. Bazı fidanları balkon ve terasta dahi yetiştirebilirsiniz. Bahçenize ektiğiniz bitkilerse etrafına yaydığı güzel kokuyla harika bir ambiyans yaratır.
Aromatik Bitkiler Nelerdir?
“Aromatik bitkiler nelerdir?” sorusuna yanıt verirken birçok özelliğinden bahsetmek gerekir. Bu bitkiler, doğada bulundukları saf hallerinde kullanılabilirler. Bunun yanı sıra, çeşitli işlemler görmüş şekilde kullanımları da yaygındır. Gündelik yaşamda ortaya çıkan pek çok sağlık problemine fayda sağladıkları için tıbbi aromatik bitkiler olarak da isimlendirilirler.
Aromatik bitkiler farklı familyalara ait olduğu için kendine has özellikleri vardır. Türlerini ve özelliklerini, aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.
Akdeniz ikliminde yetişen bu çiçeğin 40’tan fazla çeşidi bulunur. Hoş kokusu ve cilde sağladığı faydalardan dolayı kozmetik sektöründe kullanımı yaygındır.
Ilıman ortamda yetişen bir ağaç cinsidir. Yaprakları ve güzel kokulu çiçekleri, genellikle kurutulmuş haliyle kullanılır.
Maydanozgiller familyasına aittir. Yeşil bir gövdesi ve sarı renkte çiçekleri vardır. Boyları 2 metreye kadar uzanır. Hemen hemen her bölgede yetişir, kayalık ve kurak bölgeleri sever.
Tropik bir tür olduğu için yüksek sıcaklığa ve fazla yağışa ihtiyaç duyar. Küçük yapraklı bodur bir görünümü vardır. ‘Paraguay Çayı’ olarak da bilinir. Tadı, tarçın aromasına benzer.
Anavatanı Türkiye ve Kıbrıs olan Mercanköşk, soğuğa karşı hassastır. Nanegiller familyasına aittir ve kokusu narenciyeye benzer.
Soğangiller familyasına aittir. Genellikle Güneydoğu Asya bölgesinde yetişir. Tadı, soğanı ve sarımsağı anımsatır.
Dört mevsim yeşil kalabilen bir ağaç veya çalı türüdür. Akdeniz’de yetiştirilir. Farklı cinsleri olsa da çoğu zehirli olduğu için tercih edilmez. Sadece Akdeniz Defnesi olarak adlandırılan “Laurus Nobilis” cinsi yemeklerde kullanılır.
Ballıbabagiller familyasına aittir. Akdeniz kökenli, yapraklarını dökmeyen bir çalıdır. Farklı yetiştirme koşullarına ihtiyaç duyan çeşitleri bulunur.
Sabunotu’nun yaklaşık 20 farklı çeşidi bulunur. Boyları 30 ile 80 cm arasında değişir. Avrupa’dan Asya’ya kadar uzanan geniş bir alanda yetişir. Ülkemizde nemli bölgelerde bulunur.
Papatyagiller familyasına ait bir türdür. “Yavşan” olarak da adlandırılır. Sert ve çalımsıdır. Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişir.
Tıbbi Aromatik Bitki Fidanı Çeşitleri
Aynı ailede bulunan tıbbi aromatik bitki fidanlarının, farklı çeşitleri vardır. Çeşitlerine göre isimlendirilen tıbbi aromatik bitkiler oldukça fazladır.
- Lavandula Stoechas Karabaş Otu İspanyol Lavanta Fidanı
- Aloe Vera Sarı Sabır Fidesi
- Salvia Officinalis Adaçayı Fidanı
- Tanacetum Vulgare Solucan Otu Fidesi
Geniş yelpazesi olan bu çiçekler, çalılar ve ağaçlar, hayatın birçok alanında her mevsim karşınıza çıkar. Yetiştirme koşullarına göre seçim yapmanız ve bakımına dair bilgi sahibi olmanız önemlidir.
Tıbbi Aromatik Bitki Fidesi Fiyatları
Tıbbi aromatik bitki fideleri son derece çeşitli oldukları için tek bir fiyat üzerinden değerlendirilemezler. Kullanım alanları, yaygınlıkları, hangi mevsime ait oldukları, yetiştirme koşulları gibi etkenler, fiyatlarını belirlemede önemlidir. Bu nedenle ürünleri incelerken karşınıza geniş bir skala çıkacaktır.
Genel itibariyle 20₺ ile 500₺ aralığında bir fiyat skalası karşınıza çıkar. Örneğin, lavanta fideleri ortalama 80₺ civarındayken Pelin Otu fidesi çeşidine göre 100₺ ile 200₺ arasında değişir. 1001fidan olarak sunmuş olduğumuz aromatik bitki fidanlarını inceleyebilir, uygun fiyat seçenekleriyle satın alabilirsiniz.