Çınar Ağacı Fidanı
Çınar ağacı fidanı hem masallarda hem de atasözlerinde kendine yer bulan çok özel bir ağaç türüdür. Yüceliğin ve bilgeliğin temsilcisi olarak bilinen çınar ağacı, heybetli görünümü ile de bulunduğu her ortamda insanları etkilemeyi başarır. Birden fazla çeşidi bulunan çınar ağacı, uzun ömürlü olması ve yüzyıllar boyunca yaşaması ile de ölümsüzlüğün simgesi olarak tanımlanır.
Çınar ağacının anavatanı Türkiye değildir ancak buna rağmen ülkemizde en fazla görülen ağaç türüdür. Ormanların vazgeçilmezi olan çınar ağacı geniş gövdesi ve uzun boyu nedeniyle “Ulu Çınar” olarak tanımlanır. Yaklaşık olarak 1000 yıl yaşadığı bilinen çınar ağacı, fidan halinde iken ekildikten sona kısa süre içerisinde toprağa tutunarak gelişmeye başlar. Çınar ağacı fidanı ekmek istediğinizde 1001 Fidan sitemizi ziyaret edebilir ve birbirinden farklı çınar ağacı türleri arasından tercih yapabilirsiniz.
Çınar Ağacı Fidanı: Doğanın Renkli Dokunuşu
Çınar ağacı, ormanlık alanlarda heybetli görünümü ile kendine hayran bırakır. Çınar ağacını diğer ağaç türlerinden farklı kılan en önemli özelliği, gövdesi yaşlandıkça kendini yenileyerek yaşamını sürdürmeye devam etmesidir. Bu sayede çınar ağacı her daim gücü temsil eder.
Çınar ağacı, gölgesi ile de adından söz ettirir. Görkemli yapısı büyük bir gölge ortaya çıkartan ağaç, bu sayede park ve bahçelerde sıklıkla tercih edilir. Sahip olduğu birçok özelliği ile çınar ağacı nehir ve dere kenarlarında kendiliğinden çıkarak da yetişebilmektedir.
Çınar ağacı fidanı toprağa ekildikten sonra kısa süre içerisinde ilk gelişim belirtilerini vermeye başlar. Diğer ağaçlar ile kıyaslandığında çınar ağacı çok hızlı büyüme göstermektedir. Bu sayede peyzaj çalışmalarında sıklıkla tercih edilir.
Dayanıklılığı ile ön plana çıkan çınar ağacı bu sayede toz ve diğer doğa olaylarından etkilenmez. Bu nedenle hemen her ortama ekilebilir. Bir çınar ağacı fidanı 12 yıl içerisinde büyüyerek yetişkinlik seviyesine ulaşabilir. En çok bilinen ve en fazla tercih edilen çınar ağacı türleri şu şekildedir;
- California çınarı
- Batı çınarı
- Arizona çınarı
- Doğu çınarı
- Meksika çınarı
- Londra çınarı
- Kerr çınarı
- Rzedowski çınarı
- Gentry çınarı
Her bir çeşidi ilgi gören çınar ağacının bütün türleri iri ve heybetlidir. Yaprak ve gövde yapısı ile farklılaşan çınar ağaçlarının her türü açık doğa ortamında yetişmeye müsaittir. Tercih edeceğiniz çınar ağacı fidanını uygun yaşama koşullarında dilediğiniz alanlara ekebilir ve fidanın asırlık bir fidan olmasını sağlayabilirsiniz.
Çınar Ağacı Fidanı Nasıl Seçilir?
Çınar ağacı, Platanaceae ailesinden gelir. Çınar ağacının en belirgin ve bilinen özelliklerinden bir tanesi köklerinin son derece sağlam oluşudur. Buna ek olarak dalları da olabildiğince dağınık bir yapıya sahiptir.
Çınar ağaçlarının gövde kısmı darken üst kısımları geniştir. Bunun yanında çınar ağaçlarının önemli diğer özellikleri şu şekildedir;
- Çınar ağaçları bulundukları ortamda bulunan kirli havayı emer. Ortama temiz hava ve oksijen verir.
- Çınarlar uzun yaşam ömürlerine sahiptir. Bir çınar ağacı hiçbir zarar görmeden binlerce yıl yaşayabilir.
- Çınar ağcı fidanı hızlı büyür ve kısa süre içerisinde yetişkinlik kazanır.
- Çınar ağaçları kütük sürgünü verebilme özelliğine sahiptir.
- Çınar ağacı fidanı yılın dört mevsiminde de dikilebilir özelliğe sahiptir.
- Çınar ağaçları her türlü toprakta herhangi bir gereksinime ihtiyaç duymadan yetişebilir.
Çınar ağacının halk arasında bilinen bir diğer adı gölge ağacıdır. Güneşli günlerde gölgesi ile insanların dinlenme alanı olan çına ağaçları bu özelliği ile de doğada yaygın şekilde görülür.
Çınar Ağacı Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Çınar ağacı ne zaman dikilir sorusunun yanıtı bu fidanı yetiştirmek isteyenler tarafından merak edilir. Çınar ağacı fidanı ekmek isteyenler hangi türü yetiştirmek istediklerine karar verdikten sonra fidanı uygun toprak ortamına ekebilir. Çınar ağacı fidelenme aşamasında iken önceden işlenmiş toprağa dikilir. Çınar ağaçlarının dikimi için en uygun dönem ilkbahardır. Ancak uygun iklim koşulları oluştuğu sürece bu fidanlar her mevsimde toprağa dikilebilir. Şayet çınar ağacı fidanı ekildikten sonra yetişebilmesi için 15 derece toprak sıcaklığına ihtiyaç duyar. Fidan yetiştikten sonra sıcaklık veya soğukluk dengesinin herhangi bir önemi kalmaz. Çına ağacı fidanı dikilirken dikkat edilmesi gereken önemli konular şu şekildedir;
- Çınar ağacı tohum halinde ekilecekse, tohum ekim işlemi öncesinde bir süre suda bekletilmelidir.
- Çınar ağacı fidanı ekildikten sonra yaklaşık olarak 2 yıl boyunca düzenli sulama ister.
- Özellikle yaz aylarında çınar ağaçlarının susuz bırakılmaması gerekir.
- Çınar ağacı fidanı eğer birden fazla ekilecekse bu durumda iki fidan arasındaki aralık en az 5 metre olmalıdır.
- Çınar ağacı fidanı yetiştiriciliğinde budama önemli bir faktördür. Ağacın mutlaka her yıl düzenli şekilde budanması ve güçsüz sürgünlerinin kesilmesi gerekir.
Çınar ağacı fidanı budama işlemi için en uygun dönem kasım aylarıdır. Kasım ile mart ayları arasında çınar ağacı budaması yapılabilir. Böylece çınar ağacı havaların ısınması ile gücünü toplar ve güçlü şekilde gelişimini sürdürür.
Çınar Ağacı Fidanı Fiyatları
Anavatanı Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’nın doğusu olan çınar ağacı fidanı süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir. -20 dereceye kadar soğuğa dayanabilen çınar ağaçları daha fazla soğuğun bulunduğu ortamlarda don olaylarına karşı dayanıksızdır. Çınar ağacı fidanı ekildikten sonra ilkbahar mevsiminde yapraklarını açmaya başlar. Kış mevsimine gelindiğinde ise yapraklarını dökerek kış mevsimini kuru şekilde geçirir. Faydaları ile öne çıkan çınar ağacı fidanı birçok hastalığın tedavisinde tercih edilir. Mobilya sektöründe birçok eşyanın yapımı çınar ağacının gövdesinden yapılır. Türkiye’de önemli bir yere sahip çınar ağacı fidanı, ağaç ürünleri ve fidelerinin satıldığı noktalardan satın alınabilir. Birbirinden farklı boyutlara sahip olan fidanlar, özellikleri ve türlerine göre farklı fiyatlara sahiptir. Çınar ağacı fidanı fiyatları hakkında detaylı bilgiye sahip olabilmek için öncelikle yetiştiricilerin hangi türü yetiştirmek istediklerine karar vermeleri gerekir. Ardından çınar ağacı fidanı fiyatları hakkında daha güncel bilgiler edinmek mümkün olacaktır.