Orman duvar sarmaşığı olarak da adlandırılan Hedera Helix fidanı, pek çok yerde görülür. Peyzaj çalışmalarının kıymetli bitkilerinden olan bu fidanların bakımı oldukça kolaydır.
Son derece faydalı bir bitki olan Hedera Helix, günümüzde birçok sektörde kullanılmaktadır. Sadece eşsiz görünümü sayesinde değil, sağlamış olduğu faydalar noktasında da önemli bir konumdadır. 10001 fidan kategorilerimizde yer alan bitkinin fidanlarını güvenle satın alma şansınız vardır.
Hedera Helix Fidanı Nedir?
Hedera Helix fidanı, Avrupa kökenli bir bitki türüdür. 100 yıla kadar yaşayabilen bu bitkinin gövdesi ve kökleri, toprağa sıkıca tutunur. Ayrıca gövdesiyle duvara ve toprağa da sıkıca sarılır. Toprağı örtecek şekilde büyüyen bir bitkidir. Yeşil odunsu bir bitki olan Hedera Helix, tırmanan ve sürünen çeşitler arasında yer alır. Yaprakları üçgen dilim şeklindedir ve sarmal vaziyette dizilir.
Pek çok türü olan bu fidan genellikle koyu yeşil, alaca, altuni sarı renklere sahiptir. Bu bitkinin meyveleri de vardır ancak zehirlidir. Meyveler, siyah renginde salkım biçiminde yetişir. Her mevsim yeşil kalabilen bu bitkinin içinde 3 ya da 5 adet tohum bulunur. Dayanıklı olan bu fidan 20 ila 30 metreye kadar uzayabilir. Kolaylıkla kök salabilen Hedera Helix, dış mekân bitkisi olarak bilinse de saksıda da yetiştirilebilir.
Hedera Helix Fidanı Yetiştirmenin Faydaları
Hedera Helix fidanı hem çevreye hem de insan sağlığına oldukça faydalıdır. Bitkinin sunduğu faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- Bitkinin tohumlarında yüksek oranda protein ve yağ bulunur. Bu yüzden ilaç sanayisinde sıkça kullanılır.
- Bitkinin tohumları ve yaprakları sakinleştirici, idrar ve balgam söktürücü, öksürük giderici etkiye sahiptir.
- Çeşitli enfeksiyon hastalıklarında kullanılan bu bitki, kusturucu ve regl söktürücü işleve sahiptir.
- Romatizma, eklem ağrıları, gut gibi hastalıkların iyileşmesinde faydalıdır.
- Tohumlarından elde edilen yağ güneş yanıklarını gidermede etkilidir.
- Bitkinin yaprakları kurutulup kaynatıldığında kadınlarda görülen cinsel sorunları giderdiği söylenir.
- Hava döngüsünü yenileyerek kötü havayı temizler.
- Kökleri oldukça sağlam olduğu için toprağa sıkıca tutunarak erozyon ve sel gibi doğal afetleri önleyici etkisi vardır.
- Yer örtücü özelliği sayesinde yabani otların çoğalmasını engeller.
- Evde ya da açık ortamlarda bakılabilen bu bitki bulunduğu ortamın havasına yenilik getirir.
- Açık ortamları ve ağaç gövdelerini yeşillendirmek için tercih edilir.
- Salgıladığı oksijen atmosferi tazeler.
Çeşitli sektörlerde kullanılan Hedera Helix bitkisi saç boyası yapmak için de tercih edilir. Tıp, eczacılık ve kozmetik alanlarında dallarından, yapraklarından, meyvesinden ve tohumlarından yararlanılır.
Hedera Helix Fidanı için En İyi Toprak ve Su Koşulları
Çetin hava şartlarına karşı oldukça dayanıklı olan Hedera Helix fidanı güneşi sever. Fakat yarı gölge alanlarda daha iyi büyürler. Bunun yanında genç yaprakları aşırı güneşten korumak da gerekir. Bakımı kolay olan bu bitki hızlıca büyüyüp gelişebilir. Nemli toprağı seven bu bitki ılıman iklimlerde görülür.
Susuzluğa karşı dayanıklı olmayan bu fidan, zengin yapılı toprakta büyür. Aynı zamanda toprağın iyi bir şekilde drene edilmiş olması gelişme sürecini artırır. Saksıda bakılıyorsa toprak düzenli olarak havalandırılmalıdır. Aynı zamanda ilkbahar ve yaz aylarında toprağı değiştirilmelidir. Zengin mineralli toprağı seven Hedera Helix fidanını sulanırken aşırıya kaçılmamalıdır.
Hedera Helix Fidanı Budama ve Bakımı
Hedera Helix fidanı düzenli bakım ister. Düzenli olarak sıvı gübreyle mineral ve vitamin desteği verilebilir. Bunun yanı sıra dikiminin ikinci yılında düzenli gübrelemeye başlamak oldukça önemlidir. 4 ya da 6 haftada bir gübre takviyesi yapılabilir. Sonbahar ayında gübre vermeye gerek kalmaz. Sıcağa karşı dirençli olsa da toprağı kurumuşsa su verilmelidir. Bakımında çürümüş ya da hastalıklı yaprakların temizlenmesi büyümesi ve meyve vermesi açısından önemlidir.
Bu fidan türü dikildikten iki ya da üç yıl sonra büyüme durumuna göre sürgün uçlarından çok fazla olmayacak şekilde budanabilir. Budama işlemleri ilkbahar ya da yaz aylarında yapılmalıdır. Bu bitkini yere değen kısımları bel yaşından sonra büyümeyi bıraksa da düzensiz gelişen yapraklar olacaktır. Bu yaprakları budamak çiçek açmasına olanak tanır.
Soğuğa karşı dayanıklı olan bu fidan kış mevsiminde de bakım ister. Kış aylarında gübreleme yapılmaz. Fakat sulamaya devam edilebilir. Eğer saksının içinde balkonda bakılıyorsa soğuktan koruyucu önlemler alınmalıdır.