Gül veya bilimsel adıyla rosa, gülgiller (Rosaceae) bitkilerinin en bilinen cinsidir. Bu hoş kokulu çiçek cinsi çeşitli görüşlere bağlı olarak 100 ila 250 tür içermektedir. Bunlar tipik olarak dikenleri ve gösterişli yaprak özelliklerinden dolayı hemen herkes tarafından tanınan bir çiçek cinsini oluştururlar.
Güller, 2000 yılı aşkın bir süredir süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Güller, Antik Yunan'dan beri “çiçeklerin kraliçesi” olarak bilinir. Ayrıca Binbir Gece Masalları’ndan dünya edebiyatının en meşhur şiirlerine, aşk hikayelerine ve naatlara ilham olmuşlardır. Sevgiyi ifade etmenin en zarif ve evrensel biçimi olmasının yanında bahçe ve balkonların vazgeçilmez güzellikleridir. Yapraklarından elde edilen gül yağı ise parfüm endüstrisinde kullanılan önemli bir hammaddedir.
Güllerin Özelliği Nedir?
Güllerin hemen hemen tüm dünyada binlerce yıldır bilinen en önemli özelliği sevginin ve güzelliğin hoş bir ifadesi olmasıdır. Anavatanı Uzak Doğu ve İran olan güller, kırmızı gül, beyaz gül ve sarı gül gibi çeşitli biçimlerde bulunabilir. Daha nadir bulunan çeşitleri ise mavi gül ve siyah gül olarak yetiştirilmektedir.
Güller birçok alanda çeşitli özellikleri nedeniyle kullanılmaktadır. Genel olarak kullanım alanları şöyledir:
- Kozmetik ve parfüm sektöründe
- İlaç sanayisinde.
- Gül yağı, gül suyu, gül reçeli gibi farklı biçimlerde.
Tüm bunların yanı sıra güller, Türkiye'nin de en çok ihraç ettiği çiçek türleri arasındadır.
Gül Çeşitleri Nelerdir?
Botanikçilerin yaptıkları araştırmaya göre dünya genelinde 100 ila 250 çeşit gül bulunmaktadır. En yaygın olarak kırk çeşit gül tanımlaması yapılmaktadır. Gül ticaretinde ise bakım ve görsellik gibi nedenlerle yaygın olarak bilinen belli başlı türler vardır. Genel olarak bilinen gül çeşitleri şunlardır:
Dilediğiniz gül fidanını tercih ederek evinizi, bahçenizi veya balkonunuzu güzelleştirebilirsin. Yetiştireceğiniz 1001 Fidan’ın çeşitli seçenekteki uzun ömürlü gülleri hem ruhunuza hem de duyularınıza hitap edecek.
Gül Yaprakları ile Neler Yapılabilir?
Gül yaprakları hem hoş kokusu hem bulundurduğu gül yağı hem de kimyasal içerikleri sebebiyle çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir. Uzun yıllardır Anadolu’da gül yaprakları birçok alanda kullanılmaktadır.
Zarif ve yumuşacık yapıya sahip gül yaprakları insan teninde de benzer etkiler görünmesini sağlamaktadır. Bu sebeple yapraklardan elde edilen gül suyu, cilt toniği olarak kullanılmaktadır. Yetiştirdiğiniz güllerden elde edebileceğiniz gül suyu ile %100 doğal içerikli canlandırıcı yüz tonikleri yapabilirsiniz.
Gül yaprakları ayrıca çay, şerbet ve reçel olarak da yıllardır tüketilmektedir. Şerbet ve reçel yapımında kullanılan gül yaprakları burna, göze ve damağa hitap eden ürünlerin ortaya çıkmasını sağlar. Çay olarak tüketildiğinde ise çeşitli sağlık durumlarına çözüm sunmaktadır.
Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gül yetiştirmek sanıldığı kadar zor ve meşakkatli bir işlem değildir. Büyük bir gül bahçesi bile güllerin dilinden anladığınızda kolaylıkla bakımı sağlanacak bir alan oluşturur. Bahçe gülleri, insanlar tarafından ilgi isteyen zarif bitkilerdir.
Budama, sulama ve ışık gibi konulara dikkat edildiğinde sağlıklı ve ihtişamlı görünen güllere sahip olunabilir. Gül yetiştirilirken doğru yöntemler uygulandığı takdirde zahmetsizce güzel sonuçlar almak mümkün hale gelir.
Evde veya bahçede gül fidanı yetiştirmek için toprağı veya saksının konumlandırılacağı alanı iyi seçmek gerekmektedir. Güller, ılıman iklimi ve killi toprağı seven çiçeklerdir. Esasen farklı sıcaklıklarda ve çeşitli toprak türlerinde büyümeye elverişli olsalar da Türkiye’de bilinen türler için benzer şartlar gerekmektedir.