Kelebek çalısı fidanı, kelebeklerin dikkatini çeken görünümünden dolayı bu adı almıştır. Kökeni Çin’e dayanır. Kelebek çalısı çiçeklerinin 20-25 santimetre arasında uzunluğa, boyutlarının 3-4 metreye ulaşması mümkündür. 1001 Fidan kategorilerimizde birçok farklı türden fidan satışı yapılmaktadır. En güzel, kaliteli ve uygun fiyatlı fidan seçeneklerine kategorilerimizden ulaşabilirsiniz.
Kelebek çalısının salgıladığı polenler ve kokular, oldukça fazla sayıda arı ve değişik kuş türünü üzerine çekmesine sebep olur. 100’den fazla tür içeren kelebek çalısının yaprakları, genellikle oldukça uzun, alt kısmı gri veya yeşil renkli, çiçekleri ise kokulu salkım şeklinde ve lila renklidir.
Kelebek Çalısı Fidanı Nedir?
Kelebek çalısı fidanı orijinal adı Buddleja Davidiii olan bir çeşit bitkidir. Özelliklerinin başında, yaz mevsimi boyunca çiçeklerinin dinç ve güzel görünümlü bir şekilde ayakta kalması yer alır. Hem iri hem de güzel görünümlü çiçeklere ulaşmak için kelebek çalısı 30-40 santimetre arasında boya ulaştığı zaman budama işlemi yapılmalıdır.
Budama işlemi gerekli vakitte yapıldığı takdirde 1-1,5 metre boyutundan sürgenler oluşur ve daha iri / güzel yapılı çiçeklerin meydana gelmesi sağlanır. Budama yapılmadığından çalılaşmama veya çiçeklerde küçülme oluşması gibi verim düşüklükleri oluşabilmektedir.
Kelebek çalısı, en iyi gelişimini organik maddeler açısından zengin, humuslu ve iyi dreneli topraklarda yetiştirildiğinde göstermektedir. Fidan yarı odunsu bir gövde bulundurmaktadır. Ayrıca çiçeklenme işlemi haziran-eylül ayları arasında gerçekleşmektedir.
Güneş ışığı bulunan sıcak yerlerde, yamaçlarda ve ılıman kuşakta bulunan yerlerde daha iyi gelişir. Soğuk hava koşullarının yaygın olduğu kış aylarında ise korunma ihtiyacı duyar. Kuraklık ve don ihtimallerine karşı fazlasıyla dayanıklıdır. -15 dereceye kadar hava sıcaklıklarında zarar görmeden yetişebilir. Don olayından biraz zarara uğrasa bile ilkbahar aylarına gelindiğinde tekrar yeşermektedir.
Kelebek Çalısı Fidanının Faydaları
Kelebek çalısı fidanı hem yetiştirilme sürecinde hem de kullanım sürecinde birçok fayda sağlar. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- Kısa sürede büyüyebilmesi
- Kelebekleri, arıları ve değişik kuş türlerini üzerine çekmesi
- Birçok hava koşulu altında zarar görmeden yetişebilmesi
- Dayanıklı yapıya sahip olması
- Dinç ve güzel görünümlü çiçekler bulundurması
- Tohumdan yetiştirilmesinin kolay olması
- Çiçeklerinin parfüm kokusu içermesi
- Çalı formunda çok hızlı gelişim göstermesi
- Parklarda ve bahçelerde soliter veya diğer türlerle birlikte kullanılabilmesi
Tüm bu sağladığı kolaylık ve faydalar sebebiyle kelebek çalısı çok sık tercih edilir. Kelebek çalısı kullanarak oldukça kısa bir sürede fazla emek harcanmadan güzel çiçeklere ulaşmak mümkündür.
Kelebek Çalısı Fidanı Nasıl Dikilir?
Kelebek çalısı fidanı, kasım ayında 20-25 santimetre boyut aralığında hazırlanan odun çelikleri kullanılarak dikilir. Odun çelikleri direkt olarak açık arazinin üzerine ¾’leri toprağa gelecek şekilde dikilmelidir. Dikim işleminin tamamlanmasından yaklaşık 1 yıl sonra 1 metre uzunluğunda fidanlar elde etmek mümkündür.