Hem dış mekan tasarımları hem de iç mekan tasarımları için vazgeçilmez bir tercih olan sarmaşık çiçek türleri, kullanıldıkları alanda doğal bir görünüm sağlar. Her sarmaşık çiçeğinin kendine ait bir özelliği bulunur. Bu nedenle, sarmaşık çiçeklerin kullanım alanları da değişkenlik gösterir. Özellikle de dış mekan tasarımında kullanılan sarmaşık çiçekler, dayanıklı yapısı ile de uzun ömürlüdürler.
Sarmaşık Türleri Nelerdir?
Sarmaşık çeşitleri çiçekli ve yapraklı olarak ikiye ayrılabilir. Bu özelliklerinden dolayı hem yabani olarak hem de süs bitkisi olarak kullanılabilir. Dekorasyon konusunda oldukça sık karşımıza çıkan sarmaşıkların her birinin kendine özgü bir özelliği bulunur. En yaygın sarmaşık türleri ise şunlardır: Begonvil Sarmaşığı: Akdeniz bölgesinde sıkça karşılaştığımız begonvilin bir diğer adı da gelin duvağıdır. Estetik olarak harika bir görüntüye sahip olan begonvil bu özelliği sayesinde dekorasyon için sıkça kullanılır.
Amerikan Sarmaşığı: Amerikan sarmaşığının en belirgin özelliği kızıla çalan yapraklarıdır. Yaz aylarında sıklıkla rastladığımız bu sarmaşık aynı zamanda kış mevsiminde de canlı kalabilir. Ancak, yaz ayında açtığı çiçeklerini kış aylarında döktüğünü de belirtmek gerekir. 20 metreye kadar uzanan boyu ile dikkat çeken Amerikan sarmaşığı, kötü bir görüntüye sahip olan yerlerde kullanılır. Sarmaşık Gül: Sarmaşık gülünün bir diğer adı da çardak gülüdür. Kırmızı çiçekleri ile dikkat çeken bu sarmaşık türü uzun bir ömre sahiptir. Aynı zamanda sahip olduğu çiçekli görüntüsü de estetik bir görüntüye sahip olmasını sağlıyor.
Duvar Sarmaşığı: Hemen hemen her zaman yeşil kalabilen duvar sarmaşığı, oldukça dayanıklı bir sarmaşık türüdür. Bu nedenle pek çok alanda karşımıza çıkar. Salon Sarmaşığı: Tırmanıcı ve sürünücü özelliklere sahip olan bir sarmaşıktır. Bir diğer adı da Patos sarmaşığı olmaktadır.
Çiçekli Sarmaşık Türleri Var mıdır?
Sarmaşık türleri çiçekli ve yapraklı olarak ikiye ayrılır. Bu nedenle çiçekli sarmaşık türlerinin olduğunu söyleyebiliriz. Bahçelere estetik bir görüntü katan çiçekli sarmaşıklar, aylarca çiçek açabilir. Ancak, çok yıllık sarmaşıkların yerleşmesi ve çiçek açması uzun bir süre gerektirebilir. Çiçekli sarmaşıklar arasında şu sarmaşıklar yer alır: Kara gözlü susan sarmaşığı Kanarya sarmaşığı Kahkaha çiçeği Asarina sarmaşığı Çan sarmaşığı Gündüz sefası Süs su kabakları Hint fasulyesi Ateş fasulyesi Yukarıda yer alan sarmaşıklar çiçekli sarmaşıklara örnek gösterilebilir.
Sarmaşıkların Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Sarmaşıkların bakımı için yaz aylarında haftada iki defa, kış aylarında ise haftada bir defa saksıların üst tarafından sulanması gerekmektedir. Suyun tüm toprağa ulaşması için yapılan bu sulama işleminde kullanılacak olan su kabı hep aynı ölçekte olmalıdır. Aynı zamanda, saksıya dökülen su ertesi gün de saksının dibinde bulunuyorsa, bu suyun dökülmesi gerekir. Bu yöntemle birlikte saksının toprağında koku ve haşere oluşması da önlenmiş olur. Sulamada ana hedef saksının toprağı kurudukça suyun verilmesidir. Saksının toprağının kuru olup olmadığını anlamak için toprağa parmağınız ile dokunabilirsiniz. Eğer saksının toprağı ıslak ise bitki toprakta suyu bitirmemiş olduğundan sulama işleminin ertesi günü yapılması gerekir.
En Hızlı Büyüyen Sarmaşık Çeşitleri Hangileridir?
Sarmaşık türleri genel olarak hızlı büyümektedir. En hızlı büyüyen sarmaşık çeşitleri arasında Amerikan sarmaşığı, begonvil, çan sarmaşığı, hanımeli ve sarmaşık gülü yer alır. Bu sarmaşık türlerinin hızlı bir şekilde büyüdüğü görülmektedir.
Sarmaşık Fiyatları
Sarmaşık fiyatları, sarmaşıkların çeşitlerine, çiçek modellerine göre değişiklik göstermektedir. Dayanıklı ve uzun ömürlü olan sarmaşıkların yanı sıra estetik olarak güzel bir görüntüye sahip olan sarmaşıkların fiyatları diğer sarmaşık türlerine göre çok daha yüksek olabilir.