Lavanta Fidanı
Lavanta fidanı farklı türleri ile öne çıkan fidanlardır. Hem hoş kokusu hem de estetik duruşu ile bahçe ve peyzaj çalışmalarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bu bitki türü Lavandula familyasına aittir. Küçük çalı formunda büyür ve genel olarak yeşil yaprakları uzundur. Dikine büyüyen çiçek salkımları ile dikkatleri üzerine çeker. Lavanta bitkisinin genel özellikleri hakkında da şunları söylemek mümkün olur:
- Çiçek renkleri genelde lila, mor, mavi ve beyaz renklerdedir.
- Lavanta bitkisinin birçok farklı türü vardır. En yaygın olanlar arasında ise İngiliz lavantası, Fransız lavantası ve İspanyol lavantası ilk sıralarda gelir.
- Bu bitkinin güneşli bir alana dikilmesi gerekir.
- İyi drene toprakları severler.
- Aşırı sulamadan kaçınmak bitkinin canlı büyümesi için büyük bir önem taşır.
- Ilıman iklimlerde yetişen bitkilerdir.
- Çeşitli kullanım alanları olan bu bitki türleri peyzaj çalışmalarında önemli yer tutar.
Bunların yanında lavanta bitkisinden esansiyel yağ üretimi de yapılır. Çiçeklerinden elde edilen yağlar kozmetik ve parfüm sektöründe kullanılır. Aynı zamanda sabunlarda ve aromaterapilerde de lavanta fidanından yararlanılmaktadır. Kuru çiçekleri ise dekoratif olarak kullanılır. Mutfaklarda da bazı lavanta türlerinden geniş ölçüde yararlanılmaktadır. Bu bakımdan lavanta fidanı satın alırken kullanılacağı alana da dikkat etmek büyük önem taşımaktadır.
Lavanta Fidanı Nedir?
Lavanta fidanı lavanta bitkisini yetiştirmek için gerekli olan küçük fidanlardır. Genel olarak lavanta tohumları yerine fidanlardan yararlanılmaktadır. Fidanlar bu anlamda çok daha hızlı büyüdükleri için tercih edilmektedir. Lavanta bitkisinin fidanlarını fidanlıklarda, bahçe merkezlerinde bulmak mümkündür. Ancak en pratik satın alma işlemi internet üzerinden online olarak gerçekleştirmektir. Lavanta fidanı fiyatı online sistemler üzerinden çok daha uygun olarak sunulur. Lavanta fidanı satın alma aşamasında özellikle nerede büyütüleceği önemli konular arasında yer alır. Aynı zamanda bu fidanların bakımı da önem taşıyan noktalar arasındadır. Bakım periyodu ise şu şekildedir:
- Lavanta fidanlarının sağlıklı şekilde büyümesi için öncelikle iyi drene edilmiş topraklar tercih edilmelidir.
- Toprağında suyun birikmesinden kaçınmak son derece önem taşır. Lavanta kökleri çürümeye eğilimlidir. Bu nedenle sulama işlemine gereken önem verilmelidir. Toprak yüzeyi hafiften kuruduğunda sulama yapılabilir.
- Lavanta bitkilerinin orta düzeyde besin gereksinimi bulunur. Dikimden yaklaşık 1 ay sonra yavaş ve salınımlı organik gübreler kullanılabilir.
- Gübreleme işlemlerinde aşırıya kaçmamak son derece önem taşır.
- Budama işlemlerine de dikkat etmelisiniz. İlkbahar başında veya çiçeklenme sonrasında yaprakların büyük bir kısmı kesilerek budama yapılabilir.
- Budama sırasında yeni büyüme gösteren sağlıklı sürgünleri mutlaka korumanız gerekir.
Bunların yanında yabancı otlarını sürekli temizlemek gerekir. Yabancı otların bitkiyi boğmasına izin vermemelisiniz. Hastalık ve zararlılara karşı da bitkiyi korumak önem taşır. Ancak lavanta bitkisi hastalık ve zararlılardan kolay kolay etkilenmez. Dirençli bir bitki türüdür.
Lavanta Fidanı Nasıl Seçilir?
Lavanta fidanı nasıl seçilir sorusuna yanıt vermek gerekir ise bu süreçte klasik fidan seçimindeki aşamalar dikkate alınmalıdır. Fidan seçerken her zaman yaprakları canlı ve sağlıklı olan fidanları tercih etmek gerekiyor. Özellikle kök sağlığı bu yapraklar açısından büyük bir önem taşıyor. Fidanın saksısından çıkarıldıktan sonra köklerini kontrol etmek alım sırasında önemlidir.
Yapraklarının sağlığına da dikkat edilmelidir. Canlı, yeşil ve son derece sağlıklı yaprakları olan fidanları seçmek önem taşır. Eğer yapraklarında sararma ya da kahverengileşme var ise bu fidanları tercih etmemelisiniz. Yapraklardaki lekelenmeler de lavanta fidanının sağlıksız olduğunu gösteren faktörler arasında yer alır.
Gövde durumu seçim sırasında önem verilen noktalar arasındadır. Eğri ya da zayıf gövdeli fidanlar yerine sağlıklı büyüme potansiyeline sahip olan daha düzgün fidanları tercih etmek gerekiyor. Fidan boyutu ise ortalama olarak 10- 20 cm yüksekliğinde olmalıdır. Sağlıklı fidanların iyi köklerinin olmasının yanında aynı zamanda ideal boy aralığında da olması gerekir. Fidanın alındığı yerden bilgi almayı da ihmal etmemek gerekir. Hangi tür olduğu, yetişme koşulları, nasıl ekildiği gibi konular önemli noktalar arasındadır. Fidanların yetiştirildiği yer de önemlidir.
Lavanta Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Lavanta fidanı ne zaman dikilir sorusuna detaylı yanıt vermek gerekir. Çünkü bu bitkinin hem dikim hem de büyüme sürecinde titizlik önem taşır. Bitkinin dikimi hakkında şunları söylemek mümkün olur:
Lavanta fidanlarını dikmek için uygun dönemlerden ilki ilkbahar dikimidir. Ilık iklim bölgelerinde bu mevsim idealdir. Mart ve Mayıs ayları arasında dikimi yapılabilir. Toprak ısınırken don riskleri en aza indiğinde lavanta fidanlarını dikmek büyük önem taşır. Bu süreçte kökler daha iyi gelişir ve uyum sağlar.
Bir diğer dikim dönemi ise sonbahar aylarıdır. Soğuk iklim bölgelerinde de Eylül ve Ekim arasındaki zaman tercih edilir. Bu dönemde havanın hala ılık olması önemli bir faktördür. Hem fidanların köklerinin yerleşmesi hem de güçlenmesi için yeterli zaman bulur. Bununla birlikte sonbahar dikimi ile ilkbaharda çiçeklenme ve büyüme için de bitkinin ihtiyacı karşılanmış olur.
Lavanta Fidanı Fiyatları
Lavanta fidanı fiyatı birçok önemli faktöre göre değişmektedir. Bu bitkilerin fiyatlarına etki eden en önemli faktör lavanta türü ve çeşididir. Her bir tür ya da çeşit farklı büyüme özellikleri göstermektedir. Çiçeklenme süreleri ve özellikleri de farklılık gösterir. Satın alırken mutlaka fidanın yaşına ve büyüklüğüne dikkat edilmelidir. Çünkü bu bilgiler fiyatları da etkilemektedir. Daha büyük ve olgun fidanlar daha fazla zaman ve emek istediğinden daha yüksek fiyatlara satılmaktadır.
Fidanların sağlığı ve kalitesi de yine fiyatlara etki eder. Sağlıklı ve güçlü fidanların fiyatları cansız fidanlara göre daha farklı olacaktır. 1001 Fidan sitemize ulaşarak en uygun fiyatlarla lavanta fidanı satın alabilirsiniz.